Monday, October 29, 2012

Nilai Ketabahan KABUS DI PERBUKITAN

KETABAHAN SEORANG WANITA DALAM MENGHARUNGI LIKU-LIKU PAHIT MANIS KEHIDUPAN MERENTASI DUA BENUA BERBEZA TETAPI KEKAL DALAM JATI DIRI SEORANG MELAYU GLOKAL.

Secara keseluruhan sinopsis cerita berkisar kepada pahit manis kehidupan watak utama novel iaitu Faridah sejak dilahirkan sehingga mempunyai keluarga sendiri. Ditakdirkan mempunyai kembar tetapi suratan ilahi menentukan segala-galanya apabila Faridah terpisah daripada adik kembarnya Rahayu gara-gara kesilapan yang dilakukan oleh bapanya bernama Mejar (B) Kamaruddin Bin Ahmad yang dikatakan menjadi punca keretakan rumah tangga. Takdir juga menentukan bahawa Faridah akan kehilangan Rahayu apabila dipertemukan untuk kali kedua. Malang berganda yang menimpa Faridah umpama jatuh ditimpa tangga apabila ibunya Salmah dan suaminya, Ghazali pula meninggal dunia. Takdir membawanya ke bumi KIWI ( New Zealand) apabila ditawarkan berkursus selama enam bulan. Takdir juga membuka hatinya untuk menerima lamaran seorang pemuda bernama Soleh Johnsons dan seterusnya dikurniai dua orang puteri (juga kembar) dan memutuskan untuk terus tinggal di sana membina keluarga bahagia. Setelah 25 tahun berlalu, pelbagai peristiwa sering datang bertamu dan akhirnya mempertemukannya semula dengan Azrul (teman rapat) arwah adiknya Rahayu. Mereka akhirnya dipersatukan apabila anak mereka berdua membina rumah tangga bahagia. Faridah umpama karang yang teguh bertahan di tengah-tengah samudera yang mengganas. Hidup di bumi asing tidak sesekali menghilangkan kebangaan kepada jati diri sebagai seorang Melayu GLOKAL.

Nilai Ketabahan

Faridah tabah menghadapi dugaan yang bertimpa-timpa akibat kematian orang-orang yang disayanginya iaitu adiknya, Rahayu, ibunya, Salmah dan suaminya, Ghazali.

Nilai Ketabahan

Watak Salmah dan Faridah juga menggambarkan nilai ketabahan dalam menempuh cabaran dan dugaan hidup. Salmah tanah mengharungi hidupnya bersama Faridah yang ditinggalkan oleh suaminya Mejar (B) Kamarudin. Dia bekerja seorang diri di sawah untuk mendapatkan rezeki dan membesarkan Faridah. Faridah pula tabah menghadapi pemergian ahli keluarganya bermula daripada Rahayu, ibunya dan kemudian suaminya Ghazali akibat daripada kemalangan jalan raya. Hasil daripada ketabahannya dia telah mendapat kebahagiaan setelah berhijrah ke New Zealand dan berkahwin dengan Soleh Johnsons.
 

http://adf.ly/1okqV

3 comments: