Saturday, July 21, 2012

CONTOH KARANGAN UPSR 7

Sambutan Hari Guru

Yang Dihormat Tuan Pengerusi Majlis,Yang berusaha Tuan Guru Besar,Guru-guru Penolong Kanan,guru-guru dan rakan-rakan yang kasihi.Selaku dalam majlis Sambutan Hari Guru ini.
Guru-guru dan rakan yang dikasihi,

Pada setiap tanggal 16 Mei,kita akan Menyambut Hari Guru.Biarpun insan yang bergelar guru ini tidak pernah mengharapkan balasan,namun sebagai murid wajarlah kita mengenang dan menghargai segala didikan dan tunjuk ajar yang telah dicurahkan buat kita semua.
Rakan-rakan yang dikasihi,

Disekolah,tanpa bimbingan dan tunjuk ajar daripada guru,kita mungkin tidak tahu membaca,menulis dan mengira.Usaha para murni guru yang tidak mengenang jamu ini memang patut dipuji.
selain itu,gunalah kata-kta yang manisdan penuh budi bahasa.Malahan jangan bersikap berat tulang untuk menawarkan batuanuntuk mereka misaalnya mengankat buku dan membersihkan kelas.
Guru-guru yang dikasihi,

Sepanjang guru mendidik kami,tentu ada dalam kalangan kamiyang melakukan kesilapan yang mungkin menguis perasaan guru-guru.Oleh dimikian,saya mewakili rakan-rakan yang lainmemohon maaf atas segala yang telah dilakukan.
 
hingga disinidahulu ucapan saya kali ini.Sesungguhpun jasa dan pengorbanan guru-guru tiada penhujung amat kami kasihi.Sebelum saya mengundur diri,terimalah ungkapan pantung

     Banyak pada perkara padi,
     Padi mana ditanam orang.
     Banyak budi perkara budi,
     Budi guu dikenang orang.

Sekian,terima kasih
  
Sumber : muhammad syazwan bin saipuddin
http://adf.ly/1okqV

No comments:

Post a Comment