Thursday, January 26, 2012

JENIS-JENIS PENULISAN PENDAHULUAN KARANGAN BAHASA MALAYSIA

Jenis-jenis pendahuluan :

pendahuluan jenis definisi
pendahuluan jenis pendapat
pendahuluan jenis suasana
pendahuluan jenis persoalan
pendahuluan jenis peribahasa

PENDAHULUAN JENIS DEFINISI
memberikan takrif • makna • definisi

Contoh :

Jenayah ditakrifkan sebagai perbuatan yang melanggar undang-undang atau peraturan.Jenayah bukan sahaja membabitkan orang dewasa malahan golongan remaja juga. Menurutkajian polis, jumlah kes jenayah telah bertambah daripada 40 021 kes pada tahun 1997 kepada43 210 kes pada tahun 1998 Di samping itu, kesalahan yang dilakukan juga semakin serius darisemasa ke semasa.

PENDAHULUAN JENIS PENDAPAT
menyatakan pendapat seseorang tokoh

Contoh :

Menurut Y.A.B Datuk seri Dr. Mahathir Mohamad, pencemaran alam sekitar berpuncadaripada kegiatan pembangunan. Walau bagaimanapun pembangunan tidak boleh dihentikansama sekali. Apa yang perlu adalah dengan mengurangkan pencemaran tetapi dalam masa yangsama meneruskan pembangunan.

PENDAHULUAN JENIS SUASANA
menggambarkan sesuatu melalui suasana yang sesuai.

Contoh :

Bas yang berhawa dingin terus berlalu menyusur jalan yang bengkang-bengkok denganperlahan sekali. Rasa mual dan mengantuk hilang apabila kami dihiburkan oleh abang-abangyang memandu kami . sepanjang perjalanan ke puncak Bukit Fraser , sepasang anak matakusempat mengintai hutan rimba yang akan kami lalui nanti.

PENDAHULUAN JENIS PERSOALAN
mengemukakan beberapa ayat tanya yang berkaitan dengan tajuk

Contoh :

Setiap orang memerlukan kecemerlangan untuk menjamin kejayaan bagi diri mereka.Apakah yang dikatakan kecemerlangan ? Apakah dengan kecemerlangan boleh membuatkanseseorang itu berjaya ? Apakah dengan berdiam diri sahaja tanpa sebarang usaha seseorang ituboleh mencapai kecemerlangan ? Soalnya , apakah faktor-faktor yang mempengaruhikecemerlangan ?

PENDAHULUAN JENIS PERIBAHASA
memasukkan satu atau lebih peribahasa Melayu yang sesuai.

Contoh :

Peribahasa Melayu ' ringan sama dijinjing, berat sama dipikul' dan 'seperti aur dengantebing ' amat sesuai ke arah mewujudkan masyarakat penyayang yang anggota-anggotanyamengamalkan sifat-sifat yang mengambarkan wujudnya hubungan kasih sayang dalam sesebuahkomuniti.

http://adf.ly/1okqV

No comments:

Post a Comment