Monday, July 11, 2011

Kepentingan sungai Ramalan Karangan Umum SPM Bahasa Malaysia 2011

Pendahuluan:

Pada masa kini, dunia mengahadapi krisis bekalan air bersih. Hal ini demikian kerana masalah pencemaran air yang berlaku. Pencemaran yang berlaku telah mengakibatkan kawasan tadahan air musnah dan sungai serta tasik tercemar. Keadaan ini memberi kesan yang bukan sedikit kepada manusia dan hidupan yang lain. Salah satu punca air yang utama yang perlu dikekalkan dalam keadaan bersih ialah sungai.

Isi karangan:

1. Sungai sebagai sumber air kepada manusia dan haiwan
- manusia menggunakan air untuk pelbagai tujuan seperti untuk sumber minuman,
dan kegunaan domestik- mencuci, memasak dan mencuci.
- Sungai amat penting sebagai sumber bekalan air bagi kegunaan domestik, Contohnya untuk bekalan minuman dan untuk menjalankan fungsi hidup sehari-hari, Sungai membekalkan air kepada kawasan pertanian untuk pembinaan empangan dan saliran, contohnya di kawasan padi. Sungai juga digunakan untuk kegunaan untuk industri seperti pemprosesan kelapa sawit dan seumpamanya.

2. Sebagai sumber bekalan -
- Sungai amatlah penting sebagai habitat hidupan akuatik seperti ikan, ketam, dan udang. Tanpa air sungai, manalah datangnya ikan, ketam dan udang yang kita makan pada hari ini? Ikan, ketam dan udang membekalkan sumber protein yang mencukupi kepada manusia. Menurut laporan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan, sumber protein yang terdapat dalam ikan, ketam dan udang adalah amat tinggi.
- sungai merupakan habitat haiwan akuatik seperti ikan, udang dan ketam
yang membekalkan sumber protein.
- hidupan akuatik ini merupakan sumber protein alternatif bagi manusia sekiranya
sumber protein dari laut sukar diperoleh.

3. Sungai boleh dijadikan tempat untuk beriadah
- Kebanyakan sungai juga dijadikan kawasan reakreasi yang menjadikan tarikan pelancongan. Contohnya, negara Endau-Rompin yang terletak di legeh sungai Endau dan sungai Rompin. Banyak aktiviti dijalankan di kawasan ini seperti aktiviti berkayak, menjelajah hutan dan memancing. Selain itu, sungai juga digunakan untuk menjana hidro elektrik untuk membekalkan sumber tenaga kepada rakyat.
- tempat berkelah
- aktiviti memancing
- pusat rekreasi – aktiviti bersampan, berkayak dan lain-lain

4. Sungai mewujudkan peluang pekerjaan dan menambahkan pendapatan.
sungai juga memberikan rezeki kepada mereka yang menetap berhampiran sungai denagn melakukan aktiviti menangkap hasil sunagi seperti ikan dan udang.
- resort didirikan
- gerai-gerai dibina
- rumah persinggahan

5. Sungai menjadi tempat yang sesuai untuk di bina empangan hidroelektrik yang membekalkan tenaga elektrik kepada penduduk di Malaysia. Tenaga elektrik yang dihasilkan oleh stesen janakuasa ini merupakan antara penyumbang utama tenaga elektrik di Malaysia. Tanpa sungai yang menjadi tempat untuk pembinaan stesen janakuasa elektrik ini, berkemungkinan ada kebanyakkan tempat di negara kita tidak mendapat bekalan elektrik.

6. Sungai juga menjadi jalan perhubungan utama suntuk menghubungkan kawasan pedalaman dengan kawasan bandar. Contohnya kebanyakan kawasan di Sabah dan Sarawak masih menggunakan sungai sebagai salah satu cara untuk keluar dari pedalaman ke bandar-bandar utama. Di Pahang juga contohnya di Ulu Tembeling memerlukan penduduk di sana menaiki bot selama beberapa jam sebelum sampai ke jeti di Jerantut.

7. Sungai memainkan peranannya sebagai medium pengangkutan dan penghubungan. Berbalik kepada sejarah dahulu, pembukaan Terusan Suez telah memendekkan jarak perjalanan antara Timur dan Barat. Hal ini akan menjimatkan masa dan memudahkan perhubungan. Kawasan yang tidak dapat dihubungkan dengan jalan raya dapat dihubungkan dengan menggunakan jalan air. Keadaan ini akan memajukan sistem pengangkutan di negara kita dengan mempunyai pengangkutan darat, pengangkutan udara dan juga pengangkutan air.

Kesimpulan:

-Kepentingan sungai kepada manusia memang sudah dikenal pasti sejak zaman-berzaman. Pada masa dahulu sungai dijadikan jalan perhubungan antara satu tempat ke satu tempat yang lain. Pekan-pekan dan kota terbina di sepanjang sungai. Fungsi sungai itu masih kekal sehingga sekarang. Oleh itu sungai perlu dijaga dan dipelihara. Kempen Cintai Sungai dan Program Sungai angkat perlu diteruskan dan diperkasakan semula demi kepentingan manusia dan mengekalkan kawasan bekalan air bersih.

-Daripada semua kepentingan ini jelaslah bahawa setiap orang perlu memelihara sungai demi kebaikan bersama. Sungai yang tercemar akan memudaratkan kehidupan. Oleh itu wajarlah sungai dipelihara untuk generasi akan datang bagi kesinambungan kehidupan di muka bumi ini


http://adf.ly/1okqV

15 comments:

 1. terima kasih cikgu kerana banyak membantu...isi2 cikgu memang mantap...

  ReplyDelete
 2. Terima Kasih Cikgu ! :D

  ReplyDelete
 3. terima kasih cikgu =)

  doakan kejayaan kami dalam spm ni =)

  ReplyDelete
 4. terima kasih banyak cikgu! sya mohon share ya :)
  doakan kami semua calon SPM dapat result gempak! insyAllah, amin

  ReplyDelete
 5. terima kasih.. harap point-2 yg diberikan berguna kpd sya untuk m/jwb spm nanti... doakan kami tenang.. amin...

  ReplyDelete
 6. tq ckgu! minta isi ckg sket, doakan spm sy

  ReplyDelete
 7. assalammualaikum.. cikgu saya meminta izin utk mengambil ayat2 ckg ini... tahun nie saye spm.. doakan saye.. tqvm.....

  ReplyDelete
 8. Tq so much teacher share your idea ,

  ReplyDelete
 9. Terima kasih cikgu🙏
  Rangka karangan yang padat...
  👍👌👍👌👍

  ReplyDelete
 10. Terima kasih cikgu🙏
  Rangka karangan yang padat...
  👍👌👍👌👍

  ReplyDelete
 11. tq ...ayat cikgu mmg membuatkan cikgu saye terpegun dan terkejut..

  ReplyDelete