Saturday, April 30, 2011

3 ) PMR BAHASA MALAYSIA KERTAS 2 – BAHAGIAN D NOVEL

Soalan 3
Berdasarkan novel yang anda kaji, Huraikan peleraian cerita dalam novel tersebut. Jawapan anda hendaklah berdasarkan sebuah novel yang anda kaji dalam Tingkatan 3.

Zon 1: Panas Salju

1. Lima tahun selepas Bushrah menjalani pembedahan imluk pemindahan hatinya kepada anaknya, Nadhirah, akhirnya Bushrah meninggal dunia di pangkuan suaminya, Zulkifli pada jam 4 pagi. Ramai sahabat dan jirarvtetangga menziarahi keluarga Zulkifli. Zulkifli dan anak-anaknya benar-benar terasa kehilangan Bushrah yang telah banyak berkorban unluk keluarga.

2. Zulkifli mendapat tawaran kerja sebagai pengarang sastera di Mingguan Malaysia sementara Nadhirah telah bekerja di Bank Islam dan Mulyadi pula menjadi pensyarah kanan di ITM. Mereka hidup bahagia sekalipun Bushrah lelah liada dan Zulkifli tidak berkahwin lagi demi cintanya kepada isterinya itu.

Zon 2: Ekspedisi

1. Pak Salleh dijemput ke balai polis. Dia mulanya begitu marah apabila melihat Cikgu Murad dibebaskan. Pihak polis memberi penjelasan bahawa wajah penjenayah yang melakukan kegiatan haram di kawasan hutan itu mirip wajah Cikgu Murad. Cikgu Murad tidak bersalah. Walau bagaimanapun, pihak polis berterima kasih kepada Pak Salleh kerana laporannya berhubung kegiatan penjenayah itu banyak membantu pihak polis menjalankan siasatan sehingga tertangkapnya penjenayah tersebut.

2. Pak Salleh meminta maaf kepada Cikgu Murad atas sikapnya yang amat membenci Cikgu Murad dan menuduhnya sebagai penjenayah. Hadi begitu gembifa kerana ayahnya telah insaf akan kesilapannya dan berita kejayaan pihak polis dengan bantuan Pak Salleh itu mendapat liputan meluas di radio dan televisyen.

Zon 3: Kanang: Cerrta Seorang Pahlawan

1. Kanang menyertai pasukan Gerakan Setia 8/79 di kawasan Hutan Korbu, Perak Dia berjuang tanpa berputus asa dalam memerangi pengganas.korminis. Kanang cedera dalam pertempuran dan dimasukkan ke hospital selama sebulan. Isterinya Helen begitu selia menjaganya.

2. Kanang dinaikkan pangkatkepada Pegawai Waran. Pada 30 Mei 1986, Kanang mengambil keputusan untuk bersara daripada tentera. Beliau hidup sebagai orang awam dan menjalani kehidupan yang agak susah walaupun telah berjasa kepada bangsa dan negara selama 21 tahun. Kanang menerima pingat Bintara Bintang Sarawak setelah beliau bersara.

Zon 4: Merdeka! Merdeka!

1. Walaupun Inggeris berkeras mahu mengisytiharkan Malayan Union dan mahu melantik Edward Gent sebagai Gabenor, pada 1 April 1946 satu perhimpunan besar-besaran lelah dibuat oleh orang-orang Melayu untuk menolak Malayan Union. Datuk Onn telah bemsaha meyakinkan Raja-Raja Melayu agar tidak menghadiri majlis perasmian Malayan Union. Akhirnya Raja-Raja Melayu sepakat menolak Malayan Union.

2. Datuk Onn telah menyeru dan memberikan kata-kata semangat kepada orarig-orang Melayu agar
terus berjuang.demi tanah air. Laungan 'Merdeka!' benar-benar menyemarakkan semangat patriotik dalam jiwa anak bangsa. Kudin terharu' apabila menyaksikan perisliwa bersejarah negara Itu.

Sumber : www.andrewchoo.com

No comments:

Post a Comment