Saturday, April 30, 2011

2 ) PMR BAHASA MALAYSIA KERTAS 2 – BAHAGIAN D NOVEL

Soalan 2
kita hendaklah berani melakukan sesuatu perkara demi melaksanakan sesuatu tugas Berdasarkan pernyataan di atas, huraikan dua contoh sifat berani yang ditunjukkan oleh watak-watak dalam novel yang anda kaji.

Zon 1: Pahlawan Pasir Salak

1. Datuk Maharaja Lela dengan beraninya telah membakar pondok yang dibuat oleh Inggeris untuk memungut cukai daripada penduduk Pasir Salak. Walaupun tindakan Datuk Maharaja Lela itu telah menyebabkan Inggeris semakin marah, Datuk Maharaja Lela dan anak-anak buahnya telah bersedia untuk menentang Inggeris.

2. Datuk Maharaja Lela telah mengarahkan penduduk-penduduk Pasir Salak supaya mengoyakkan surat kenyataan memungut cukai yang ditampal oleh orang suruhan Inggeris di kampung mereka. Keberanian Datuk Maharaja Lela ini mendapat sokongan daripada penduduk-penduduk Pasir Salak yang sayang akan kampung halaman mereka.

Zon 2: Timulak Kapal Perang

1. Pak Cik Tidung amat marah apabila melihat sifat berani yang ditunjukkan pegawaipegawai. Inggens berbalah dengan pedagang-pedagang di pangkalan. Dia akhirnya mengambil keputusan untuk membantu pedagang-pedagang tersebut menentang pegawai-pegawai Inggeris walaupun hanya bersenjatakan pidak (keris Bajau). Pak Cik Tidung telah menunjukkan kehebatan bersilat untuk menentang mereka. Keberanian Pak Cik Tidung terbukti apabila dia berjaya membunuh dua orang pegawai Inggeris.

2. Sementara Andayu pula begitu berani mengambil keputusan untuk menyiasat di mana Pak Cik Tidung ditawan dan setelah dia berjaya mengetahui keadaan Pak Cik Tidung, dia melaporkannya kepada Paduka Mat Salleh. Demi misinya itu, Andayu sanggup berenang merentasi laui. yang bergelora semata-mata mahu mendapatkan maklumat tentang Pak Cik Tidung yang ditawan dan dibawa ke Pulau Gaya.

Zon 3: Tragedi Empat Disember

1. Azam dan Razi cuba menyiasat apakah benda yang menjunam dan terhempas berhampiran dengan tempat mereka berkhemah. Mereka berani berjalan.pada waktu malam semata-mata untuk mengetahui apakah yang terjadi. Malah, mereka juga merancang untuk melaporkan perkara' tersebut kepada pihak polis. Malangnya mereka berdua telah ditangkap oleh penjahat-penjahat.

2. Antik berani mengambil keputusan untuk meminjam bot laju daripada Pak Mostar, seorang taukeh ikan kerana mahu menolong Azam dan Razi pulang ke Malaysia. Antik terpaksa berbohong kepada Pak Mostar dengan menyatakan bahawa dia mahu menggunakan bol tersebut untuk menangkap ikan di tengah laut. Antik, Azam dan Razi sanggup mengharungi lautan luas asalkan dapat sampai ke Malaysia.

Zon 4: Kapten Hassan Wira Bangsa

1. Hassan bertindak berani untuk membebaskan datuknya, Penghulu Haji Ismail yang telah ditangkap oleh Kumpulan Bintang Tiga. Hassan ditemani bapa saudaranya serta penduduk kampung berbasikal ke Pekan Pantai untuk menyiasat kejadian yang menimpa datuknya. Apabila sampai ke tempat tersebut, Hassan telah meluru ke kereta tempat datuknya diikat, tetapi berjaya dihalang oleh orang ramai. Walaupun Hassan tidak berjaya membebaskan datuknya, dia bertekad untuk menegakkan keadilan.

2. Hassan dan rakan-rakannya ,yang bertugas dalam Platun 12 diarahkan melakukan serbuan terhadap segerombolan komunis di kawasan Sungai Temenggur. Hassan dan anggota Platun 12 dengan beraninya .telah ..{tierentasi... Sungai Temenggur dengan pantas walaupun dihujani tembakan pengganas komunis sehinggalah mereka sampai di tebing sungai.

Sumber : www.andrewchoo.com

No comments:

Post a Comment