Thursday, September 03, 2009

SIla komen tentang kelemahan karangan Bahasa Malaysia SPM ini.Hubungan baik pelbagai kaum di Malaysia

Malaysia merupakan sebuah negara yang unik kerana mempunyai rakyat yang terdiri daripada berbagai kaum. Pada zaman dahulu, penempatan penduduk antara kaum terpisah antara satu sama lain mengikut pekerjaan yang mereka lakukan. Misalnya masyarakat Melayu tinggal di kampung-kampung sebagai petani. masyarakat India tinggal di ladang-ladang getah, manakala kaum Cina menetap di kawasan Bandar dan lombong bijih timah. Situasi tersebut walau bagaimanapun kian berubah apabila semakin banyak kawasan perumahan baru dibuka.

Cara hidup penduduk masa kini banyak dipengaruhi oleh bidang pekerjaan masing-masing. Bagi pekerja pejabat contohnya, mereka akan keluar pada awal pagi dan pulang ke rumah pada lewat petang. Setengah daripada mereka mengambil sikap tidak mengambil tahu tentang perihal jiran sekeliling meskipun tinggal berdekatan. Oleh itu, beberapa langkah perlu diambil agar dapat menimbulkan kemesraan dan hubunagan baik di kalangan masyarakat

Antara aktiviti yang dapat dilakukan adalah bergotong-royong membersihkan kawasan tempat tinggal, terutamanya di kawasan awam yang menjadi milik masyarakat bersama seperti balai raya dan taman permainan.
Selain itu, penduduk setempat boleh mengadakan Hari Keluarga dengan menjadikan sukaneka sebagai acara utama. Penduduk harus menghadirkan diri sama ada sebagai peserta ataupun sebagai penonton. Dengan cara ini, kemesraan antara mereka dapat dijalin. Aktiviti ini perlu dirancang supaya semua penduduk dapat hadir, misalnya dengan mengadakan aktiviti pada masa cuti umum apabila semua orang tidak bekerja.
Untuk menjaga kawasan tempat kediaman pula, mereka boleh bergilir-gilir menjaga kawasan tempat tinggal pada waktu malam dengan mengambil bahagian dalam Rukun Tetangga. Dengan cara ini, kawasan kediaman mereka terhindar daripada kes pecah rumah atau kecurian yang lazimnya melakukan pada waktu tersebut.
Hubungan baik antara kaum juga dapat dijalin melalui amalan kunjung-mengunjungi pada hari perayaan. Konsep rumah terbuka yang kerap diadakan pada musim perayaan oleh penduduk yang menyambut perayaan tersebut membolehkan tetamu yang berlainan bangsa dan agama turut meraikan perayaan itu bersama-sama.
Sikap penyayang dan mengambil berat tentang masalah masyarakat setempat perlu diterapkan, misalnya menziarahi jiran yang sakit. Budaya bertegur sapa dengan jiran harus dijadikan amalan setiap hari bagi merapatkan hubungan.
Sebagai rakyat sebuah negara yang berbilang kaum, kita perlu melahirkan masyarakat yang Baling berkompromi. Oleh itu, peranan ibu bapa, kerajaan, dan pihak swasta penting dalam mewujudkan sebuah negara yang sejahtera dan makmur.

No comments:

Post a Comment